Search
  • Anjuska Kogal

Časovna razlika in desetke

Ena izmed težjih stvari pri življenju v tujini je časovna razlika. Ko se pri nas prebujamo je v Sloveniji že krepko popoldan. Težko je ujeti tisti pravi čas za pogovor. Ko nismo mi v polnem pogonu in ko še preko oceana ni trda tema. Še dobro, da je moja najboljša prijateljica Barbara bolj nočni ptič. Tako nama še nekako uspe najti pravi čas. Danes jo pokličem in čisto vzhičeno hitim razlagati, da sem zdesetkala zadnji predmet. ( o.a. Če bi mi kdo pri osemnajstih rekel, da bom pri 32 polagala izpite bi ga verjetno vprašala po zdravju).


Pokličem torej Barbaro in pravim, da je pri nas trenutno noro. Amerika je malo po Noči Čarovnic dala Božič v prvo prestavo. Vsak vikend smo na tem ali onem otroškem rojstnem dnevu. Vmes pa še konec leta v službi pa zaključki. Sploh ne vem kje se me glava drži. Pripovedujem ji o tem, kako sem ravno zaključila vrhunski predmet in kako realna vsebina je bila ter kako sem zadeve lahko prenesla v prakso.


Tudi ona dela v prodaji in zato si nemalokrat izmenjujeva nasvete in pametujeva o tem kaj bi lahko naše ali njihovo podjetje izboljšalo. Mogla sem se pohvaliti, da kljub temu, da smo v zadnjem mesecu preboleli 2 trebušni virozi in 1bronhitis vseeno dobro zaključila predmet Nabavno prodajna veriga. Ter da me je ta tako motiviral, da prav gotovo nisem želela odnehati.

Doba, ja Doba pravi ona. A veš, da sem še do nedavnega mislila, da je to bolj postranski študij in da je ta čisto enostaven?! Pa je bila moja sestra pred kratkim povabljena za govornico in je prišla nazaj tako navdušena, da smo 3 dni vsi poslušali kako napredna šola je to, kako imajo vrhunsko urejen sistem predavanj, predmeti pa so podkovani tako teoretično kot v praksi.

Sama sem na drugi strani lahko samo prikimavala. Povedala sem ji, da mene rešuje sprotno delo in jasna razdelitev dela. Tako se lahko ob delu in dveh navihancih osredotočim (samo) na ene predmet in tega dobro predelam. Nato odpišem izpit in je.


A izpite imate tudi? Kako pa jih lahko ti opravljaš, če si v tujini? Sistem opravljanje izpitov je enostaven. Je pa preko spleta nemogoče goljufati. Če bi pisala v učilnici bi še mogoče lahko imela kak »švingelc« tako pa me gledata 2 kameri, računalnik pa je zaklenjen s pomočjo Lock down browserja in praktično se spremlja vsak tvoj gib. Šteje torej samo znanje.


Uff pravi Barbara. Da je sicer že to slišala parkrat in da so vsi s katerimi je zadnje čase govorila o Dobi totalno navdušeni. Pravi, da je ponosna name in da ve da ni lahko biti na toliko frontah. Vprašam kaj je novega v Mariboru in potarnam, kako mi manjka Decembrsko vzdušje tukaj. Pa ni časa za tarnanje. Ura pri njej je že pozna. Jaz pa moram nazaj v službo. Teh devet ur je res hudič.


267 views0 comments

Recent Posts

See All