Search
  • Anjuska Kogal

MULTIPRAKTIK MAMA IN MAMINA KRIVDA

Nisem še spoznala mame, ki se ne bi vsaj enkrat, čeprav roko na srce, se to po navadi zgodi nekajkrat na dan, vprašala, ali sem dobra mama? Ali sem uspela vse narediti? Bo današnje kosilo dobro? Kako bom uspela uskladiti nov projekt v službi in materinstvo? Sem bila dovolj potrpežljiva? Ali sem dobra mama? Uspešna? ... Seznam bi se lahko vil v nedogled. Temu slabemu občutku ali dvomu jaz pravim »mamina krivda«. Ja, mamina. Izraz je namenoma žensko, materinsko obarvan, ker se običajno z njim spopadamo predvsem mame, ki bi za svojega otroka dale levo in desno roko. In kljub vsem naporom in poskusom, da bi vse opravile, pride tisti tihi glasek, ki nam govori, da to ni dovolj.


Bila bi velika hinavka, če bi rekla, da se to meni nikoli ne zgodi. Se. A veliko manj. Stara Anjuška, ali verzija 1.0, je delala preko mere. Delala ponoči, ko so otroci spali, ko me mož ni rabil. Anjuška (namenoma govorim o sebi v tretji osebi) je velikokrat šla preko sebe, pozabila na lastne potrebe in se preprosto ni zmenila za lastno utrujenost. Dokler se nekega dne ni zbudila prekrita z rdečimi pikami in v glavi se je oglasil alarm! Ali je mogoče, da odrasla oseba zboli za škrlatinko? Je to moja reakcija na stres? Ali samo alergija? Kaj se dogaja? Nasvet dneva: Ne bodi kot Anjuška.


Bolj kot me je bolelo telo in je v moji glavi kričalo DOVOLJ, jasnejša je bila misel, da je potrebna sprememba. Ta se seveda ni zgodila takoj, ko so pike izginile in se je mož pomiril, ker se ne spreminjam v geparda, ampak je prišlo postopoma. Delo sem prilagodila mojemu urniku in ne obratno. Vpisala sem se na fakulteto (s čimer sem tako ali tako predolgo odlašala), ki je povsem po moji meri.


DOBA me je pozitivno presenetila v vseh pogledih. Predavanja so prilagojena MENI in jih lahko poslušam, ko imam čas JAZ in ne obratno. Izpite opravljam v svojem tempu in tako enostavno je, da lahko svoj študij vzamem s seboj povsod in poslušam webinarje tudi na letalu (let do Atlante bi se drugače vlekel kot »čigumi«).

In začela sem prositi za pomoč. Tudi če sem mama multipraktik, ki dela polni delovni čas, trenira sinovo nogometno ekipo, študira in fanatično peče, sem še vedno samo človek, ki se utrudi in rabi počitek. In ko ga rabim, dam stvari na pavzo. Tako Anjuška 2.0 teče, bere, vrtnari in pazi, da ne pregori. In veste kaj? Bolj ko počnem stvari zase in manj dajem, 220 % tišji je glasek »mamine krivde«. Ker sem zaradi tega srečnejša. In bolj polna kot sem, več lahko dajem.804 views0 comments

Recent Posts

See All
  • LinkedIn - White Circle

© 2018 Anjuska Kogal