Search
  • Anjuska Kogal

O super močeh

Včeraj me je sin pred spanjem vprašal, zakaj Bog ni ljudem podaril super moči? Vprašanje me je »zalepilo« iz dveh kotov. Prvič ker nisem kaj prida razmišljala, kako bom otrokoma razložila celotno zgodbo o Bogu in drugič, ker je vprašanje izzivala moje lastno razmišljanje o tem kaj sploh so naše super moči.


Večji, kot postaja, globlja in bolj premišljena postajajo njegova vprašanja. Predvsem pa si presneto dobro zapomni kaj mu rečem. Posebej, ko je slednje v njegov prid. Najin pogovor se je zgodil krepko po njegovi uri za spanje. Ko sem že četrtič prišla v njegovo sobo, da ga pokrijem in slišim še en izgovor zakaj ni najboljše, da otroci spijo zvečer. In je bilo moje potrpljenje že krepko pod vprašanjem, me moj sveži petletnik preseneti s vprašanjem: » Mami zakaj Bog ni ljudem dal super moči?«


Brez razmišljanja sem se obrnila k njemu in mu rekla. Kako misliš, da nam ni dal super moči? Jaz pa sem prepričana, da imamo ljudje super moči,. Samo poglej sebe. Vsak dan se naučiš nekaj novega. Si boljši, kot včeraj. Se spomniš, ko si bil tri in si bil prepričan, da ne boš nikoli znal pisati? Sedaj pa to počneš z lahkoto? Pa ko si mislil, da ne boš nikoli vozil kolesa brez koles. Pa sedaj? Ko te moramo »bremzati« da te sploh dohajamo. Veš… Jaz sem prepričana, da imamo ljudje super moči.


Njegove male temno rjave očke (o.a. beri najlepše oči na svetu) so me pogledale, za trenutek sem ujela tisti preblisk. V risanki bi se nad njegovo glavo zasvetila majhna žarnica. In nato me je pogledal in dejal. Mami mislim, da imaš prav. Res imamo super moči. Pa še jaz sem super hiter.

Že Francis Bacon je tako krasno dejal: »Znanje je moč«. In jaz sem ponosna na svoja mala super junaka, ki si pridno nabirata svoje super moči. Njuna mami pa bo najboljših močeh dela svoj online študij in krepi sive celice. Pa ti? Še vedno premišljuješ ali bi študiral/a ali ne? Investiraj v svoje znanje. Ne bo ti žal.
211 views0 comments

Recent Posts

See All
  • LinkedIn - White Circle

© 2018 Anjuska Kogal